Wat is luchtgommen?
Luchtgommen is een vrij nieuwe techniek bedoelt om vooral houten oppervlakken te ontdoen van hun oude lagen verf of was. Dankzij het stralen krijgen ze hun originele uitstraling terug en zijn de producten klaar voor een nieuwe afwerklaag. Zoals gezegd wordt deze techniek vooral gebruikt voor hout, maar je kunt het ook toepassen op metaal of steen.
De drie belangrijkste kenmerken van luchtgommen
Stralen met behulp van deze techniek kenmerkt zich door drie unieke kenmerken. Dit zijn de volgende:
- Een constante en exacte dosering van straalmiddel
Bij luchtgommen is het erg belangrijk dat er een constante aanvoering is van dezelfde hoeveelheid straalmiddel. Dit zorgt voor een strakke afwerking van het materiaal, wat het gemakkelijk maakt om een nieuwe afwerklaag toe te passen op het product. Controleer voordat je begint met houtstralen of jouw straalpistool de juiste afstelmogelijkheden heeft.
- Een lage straaldruk
Wanneer je gaat stralen op oppervlaktes zoals hout, is het belangrijk dat dit met beleid gebeurt. Wanneer er te veel druk ontstaat, kun je de oppervlakte beschadigen. Zorg er daarom voor dat je niet meer dan 2 bar aan straaldruk hebt.
- Fijn straalmiddel
Bij het kiezen van straalmiddel is het belangrijk dat je eerst kijkt naar het oppervlaktesoort en de vervuilingsgraad van het product. Bij luchtgommen gebruik je over het algemeen fijn straalmiddel, want dit geeft het gladste resultaat. Het juiste straalmiddel vind je in onze categorie straalgrit.
Materialen die je kan luchtgommen
Zoals eerder gezegd kan je luchtgommen niet alleen toepassen op hout, maar ook op metaal en steen. Het voordeel van deze techniek is dat metaal nooit zal oxideren door het stralen. Verder kan het worden toegepast om stenen oppervlaktes te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonstralen van je terras en voorgevel.
Benodigdheden om te beginnen met luchtgommen
Nu je meer weet over de kenmerken van deze techniek en de materialen waarop het toepasbaar is, zijn we aangekomen bij de materialen. Om te beginnen met luchtgommen heb je de volgende producten nodig:
- Een straalketel
Voor het gommen van meubels raden wij een straalketel aan. Dit is eenvoudiger dan een straalcabine, omdat producten zoals een houten stoel of complete trap simpelweg niet in een cabine passen.
- Een straalpistool
Zoals eerder genoemd in dit blog, heb je voor deze techniek een pistool nodig die je zeer nauwkeurig kan afstellen. Let daar dus goed op wanneer je er één koopt. Zorg er ook voor dat je de kop (nozzle) tijdig vervangt. Dit voorkomt schade aan het straalpistool.
- Straalmiddel geschikt voor luchtgommen
Straalmiddel voor luchtgommen bestaat uit zeer fijne korrel van maar 0,1 tot 0,35 mm. Dit zorgt ervoor dat je alleen de oude laklaag verwijderd zonder het materiaal verder te beschadigen.
- Een compressor met de juiste capaciteit
Om te stralen heb je een goede compressor nodig die een bepaalde luchtdruk heeft. Wij raden je dan ook aan om een compressor te kiezen met een inhoud van minstens 100 liter.
De grootste verschillen tussen luchtgommen en zandstralen
Luchtgommen en zandstralen zijn termen die nauw verwant aan elkaar zijn. Vaak worden deze twee termen ook door elkaar gehaald, toch zijn er wel enkele verschillen.
Ten eerste in luchtgommen een veel ‘fijnere’ techniek dan zandstralen. Bij gommen wordt een zacht straalmiddel gebruik onder lage druk, terwijl je bij zandstralen kiest voor een scherper straalmiddel met meer druk. Verder kun je luchtgommen goed gebruiken voor ondergronden met veel details. Denk bijvoorbeeld aan een antieke stoel met allerlei details in het hout. Wanneer je deze gaat zandstralen zullen deze details vervagen.
Een ander verschil is dat er bij luchtgommen geen gebruik wordt gemaakt van chemische middelen. Verder is het goedkoper dan zandstralen en werkt luchtgommen sneller. Mocht je meer willen weten over het zandstralen van meubels, dan kun je dat terugvinden in onze blog daarover.