Roest is erg vervelend en al helemaal als de materialen dermate groot zijn dat ze niet in een straalcabine passen. Schuren is een mogelijkheid, maar van het schuren van grote oppervlakten wordt niemand vrolijk. Een mobiele straalketel is de perfecte oplossing voor dit probleem.
Een mobiele straalketel is een handig apparaat op wielen dat overal mee naartoe genomen kan worden. Ideaal voor het stralen van carrosserie onderdelen bijvoorbeeld. Daarnaast zijn ze ook erg geschikt voor het stralen van houten balken en meubels. Schuren wordt ineens overbodig.
“Straalketels doen in feite hetzelfde als schuurmachines, alleen wordt er bij straalketels geen schuurpapier gebruikt, maar straalmiddel“
De straalketels doen in feite hetzelfde als schuurmachines. Het verwijderen van de bovenlaag, zoals roest en verf door middel van wrijving. Alleen wordt er bij straalketels geen schuurpapier gebruikt, maar straalmiddel. Dit wordt onder hoge druk op de oppervlakte gespoten om wrijving te creëren.
Daarom zijn mobiele stralers ook voorzien van een ketel. In de ketel wordt het straalmiddel gegoten. De ketel heeft een koppeling om een compressor aan te sluiten, zodat het straalmiddel onder hoge druk uit de ketel komt en op het oppervlakte gespoten kan worden. De stralers zijn ook voorzien van een slang met straalpistool. Deze slang is eveneens gekoppeld met de ketel. Uit het straalpistool, waar het straalmiddel uiteindelijk uit komt, kan gericht gespoten worden op het te verwijderen roest of verf.
In het straalpistool kunnen verschillende nozzles geplaatst worden. Deze nozzles verschillen in dikte, waardoor de straal kleiner of groter wordt.
De meeste straalmiddelen kunnen meerdere malen gebruikt worden. Het is daarom handig om een opvangbak te gebruiken, om vervolgens het straalmiddel weer terug in de ketel te gooien.
Welke compressor kies ik bij mijn straalketel?
Voor het optimaal gebruiken van een straalketel is wel een goede compressor nodig. Daarom adviseren wij altijd een compressor met een minimale ketel inhoud van 100 liter een minimale luchtverbruik van 350 liter per minuut. Daarnaast raden we aan om altijd een masker of een bril te dragen om te voorkomen dat er straalmiddel of of afval in uw ogen terecht komt. Ook handschoenen zijn aan te raden.
Wil je graag meer advies over de werking van straalketels? Bel dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.
Geschreven door Rintje Ritsma op 24 February 2022